REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sakana (ryby, měkkýši, korýši)


V japonské kuchyni pojem sakana zahrnuje veškeré mořské živočichy: všechny druhy krabů, sépií, chobotnic a ryb. Jedí se syrové, nakrájené na tenkém plátky a podávané na zvláštním talířku nebo položené na malých bocháncích rýže; dále sušené, nejznámější z nich jsou kacoubuši, které se strouhají na miniaturním hoblíku a používají se jako základ polévek (nejoblíbenější jsou tuňák, palamida a makrela), dále pak vařené, pečené, smažené, dušené …Přes 60 % výtěžku rybolovu v Japonsku tvoří jeden druh krakatic (Tadarodes pacificus). I sépie (Sepia officinalis) je krakatice s tlustou vnitřní vápnitou skořápkou. Proto krakatice jsou velmi častou součástí japonských pokrmů.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy