REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Quinoa (merlík chilský)


Jihoamerická plodina, kterou znali už staří Inkové. Její jméno je inckého původu a do češtiny by se dalo přeložit jako matka zrno. To, co pro Evropu znamenaly obiloviny, tím byla pro původní indiánské obyvatele Jižní Ameriky quinoa. Různé kaše, mouky, a dokonce i tradiční pálenka chica – to všechno pochází z této odolné rostliny. Po evropské kolonizaci kontinentu ale quinoa téměř upadla v zapomnění. Většina obyvatel ji zkrátka přestala pěstovat. Tato starobylá plodina se zpět na výsluní dostala až koncem 20. století, kdy vědci objevili její mimořádnou výživovou hodnotu. Jednou z jejích největších předností pro moderního člověka je to, že neobsahuje lepek. Ve skutečnosti totiž není příbuzná s našimi obilovinami, a proto je mouka, která se z ní vyrobí, bezlepková a vhodná pro celiaky. Je možné ji použít jednak klasicky a jednak ji lze přimíchat do kukuřičné či jiné mouky. Těsto rázem dostane jemnou oříškovou chuť a vůni. Zrnka quinoy je navíc možné vařit celá a jsou vhodnou alternativou rýže, kuskusu nebo jáhel.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy