REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum)


Houba rostoucí v našich lesích. Zcela mladé, dosud bílé plodnice pýchavky se hodí k jakékoliv úpravě – zejména se osvědčila do polévek.

Poetická, i když méně estetická, jsou i jejich lidová pojmenování – například „babin duch, čertovo kuličky, kozí sýr, muzikantský tabák, vraní hovno, zaječí pytlík“ a jiná. Zcela mladé, dosud bílé plodnice pýchavky se hodí k jakékoliv úpravě – zejména se osvědčila do polévek. Největší plodnice nalezená u nás měla obvod 216 cm a vážila 20,8 kg. (www-mujweb.cz) Je to jedlá houba s příjemnou vůní i chutí. Sbírají se jen mladé, uvnitř jasně bílé a plné plodničky (zmáčkneme-li je, musí podržet tvar). Snadno uvnitř žloutnou, hnědnou a pěknou.V tomto stavu jsou již nepoživatelné. Mladé jsou výborné do polévek a houbových směsí. Pýchavky a příbuzné prášivky mají jednu společnou výbornou vlastnost – všechny jsou jedlé a přibližně stejně chutné, takže vlastně nezáleží moc na tom, kterou seberete. Všechny se výborně hodí do polévek a omáček. Můžeme je prudce osmažit na oleji jako škvarečky, někomu zase chutnají jako mozeček.

Nevhodné jsou do smaženic, k nakládání a sušení. Nesmíme ale zapomenout, že k jídlu se hodí jen mladé, uvnitř bílé kousky. Pýchavka obrovská (Langermannia gigantea ) – dříve zvaná také vatovec je pochoutkou. Bílé, kulovité plodnice mohou mít v průměru až 100 cm a vážit mohou až 2,5 kg. Většinou bývají podstatně menší. Roste na loukách a pastvinách od srpna do října. Dokud je dužnina bílá, patří pýchavka k velmi chutným houbám. Les, louky a pastviny nabízejí ještě další druhy pýchavek, například pýchavku dlabanou, palicovou a obecnou.

Všechny se konzumují pouze mladé, když mají bílou dužninu. Okrovku oloupeme. Připravují se z ní především smažené řízky. Dá se z ní připravit i mozeček. Nadrobno nakrájíme cibuli, osmažíme na másle, přidáme na malé kousky nakrájené pýchavky a podusíme doměkka. Vejce rozšleháme se solí, vegetou, přidáme je k houbám a za stálého míchání necháme ztuhnout. Podáváme posypané sekanou petrželkou s hranolky.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy