REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příprava jíšky


Potřebné suroviny
rostlinný tuk (olej)
hladká mouka
máslo
cibule

Postup přípravy:
1. Na pánvičce rozpálíme rostlinný tuk
2. Zasypeme hladkou moukou a stále mícháme:
a) Hnědou jíšku získáme tak, že mouku mícháme v rozpáleném tuku až se orestuje dozlatova
b) Světlou jíšku získáme tak, že mouku necháme v rozpáleném tuku jen zpěnit
Bledou jíšku připravujeme z másla.
c) Na cibulovou bledou jíšku zpěníme cibulku v másle, zasypeme moukou a restujeme
d) Na tmavou cibulovou jíšku přidáme cibuli až do hotové bledé jíšky, protože při delším restování by se cibule připálila a zhořkla!

Doporučení
– Jíšku ředíme studenou polévkou, vývarem z kostí nebo vodou! Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělali žmolky. Pro docílení hladké a jemné chuti vaříme jíšku 30 minut.
– Do tmavé cibulové jíšky můžeme přidat na konci výroby rozlisovaný česnek. Např. v sladkokyselém zelí po zahuštění hnědou cibulovou jíškou s česnekem chutná skvěle.

Co byste ještě měli vědět
– Při dietě opražíme hladkou mouku na sucho a pak teprve vmícháme trochu tuku. Takto upravená jíška je lépe stravitelná.
– Jíška se nesmí připálit,jinak zhořkne.
– Vždy se dává studená jíška do teplého,teplá jíška do studeného, jinak zežmolkovatí!!!


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy