REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Porchetta (poršeta)


Italská specialita, na kterou můžeme narazit při návštěvě Itálie. Jedná se o pečené vykoštěné sele ochucené kořením, které se peče několik hodin v kamenné peci, pod kterou se topí dřevem. Z koření se hlavně používá rozmarýn, existují však krajové obměny, kde se složení mění, někde se používá fenykl, jinde například šalvěj. Recept na porchettu je znám přes 2000 let. Porchetta v překladu znamená malé prasátko – sele. Nejznámější porchetta se vyrábí ve městě Arricia. Porchettu zde vyrábí několik rodin, specialistů, ti ji vyváží do celého světa. Původní stará receptura se bedlivě střeží. Příprava je náročná, vyžaduje zručného kuchaře. Porchetta se podává teplá nebo studená většinou na krajících chleba.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy