REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plíce telecí se srdcem (kořínek)


Telecí plíce tak jako většina jiných vnitřností obsahují purinové látky, dále menší mnořství bílkovin, minerální látky a vitamíny. Upravují se dušené, vařené s omáčkou nebo na víně, na smetaně, na paprice, smažené, dále jsou vhodné k přípravě hašé apod. Plíce před tepelnou úpravou zbavíme jícnu a chřtánu a pak je dobře ve studené vodě vypereme. Čištěním vznikne odpad asi 12%.Telecí srdce můžeme připravovat s plicemi anebo je upravujeme zvlášť, na smetaně, na slanině, plněné apod. Telecí srdce nemá sice tak tuhou svalovinu jako srdce hovězí, přesto však vyžaduje delší tepelnou úpravu než plíce. Kromě tuků a bílkovin obsahuje něco minerálních látek a dost vitamínů. Před tepelnou úpravou srdce dobře vymyjeme a sedlou krev odstraníme.K telecímu kořínku kromě plic a srdce se bere také slezina a játra.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy