REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perila křovitá (Perilla frutescens)


Perilla frutescens je bylina z rodu Lamiaceae (hluchavkovité) pocházející z Číny a Indie, kde se vyskytuje ve výškách asi 1 200 m. Pěstují se především dva druhy: perila křovitá (Perilla frutescens, někdy také uváděná jako Mentha perilloides) a perila kadeřavá (Perilla crispa). Oba dorůstají výšky přibližně jednoho metru, listy připomínají „nablýskanou hluchavku“, květy jsou nenápadné, fialové. Již celá staletí se tato bylina používá v čínské medicíně buď sama, nebo v kombinaci s dalšími bylinami.Perila křovitá má řadu možností použití. Éterický olej působí antimikrobiálně, a proto se používá i jako konzervační prostředek do pokrmů. V asijských zemích tradiční způsob přípravy pokrmů z krabů a korýšů využívá listy z Perilly proto, aby se vyvarovalo tzv. jedu, nacházejícího se v krabím mase.Kromě účinku na zdraví má perilla kvůli citronové nasládlé chuti zajímavé využití v moderní kuchyni. Rostlina může být použita obdobně mnohostranně jako bazalka, nejčastěji do pokrmů z ryb či masa.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy