REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Omega-3 mastné kyseliny


Jsou esenciální mastné kyseliny. Jsou nezbytné pro lidské zdraví, ale tělo si je nedokáže vytvořit – musí být přijaty stravou. Nejdůležitější jsou EPA a DHA. Jsou obsaženy ve větším množství zejména v tučných rybách, jako je losos, tuňák, halibut, sardinky, makrely a ořeších. Omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory.V mozku je vysoká koncentrace omega-3 mastných kyselin a zdají se nezbytné pro poznávací funkce jako je paměť a výkonnost mozku, také mají vliv i na chování. Je faktem, že pokud děti během těhotenství nemají od matky dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, mají zvýšené riziko nervových a očních komplikací po narození. Rovněž u hyperaktivních dětí byla zjištěna nižší hladina omega-3 MK v krvi.Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin zahrnují únavu, špatnou paměť, suchou kůži, srdeční problémy, změny nálady, deprese.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy