REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mozzarella


Italský měkký sýr z okolí Neapole, původem ze Salerma, kde byl tradičně připravovaný z mléka vodních buvolů, s obsahem 45 % tuku v sušině. Používá se pro přípravu pizzy. Může se vyrábět i z mléka kravského.

Mozzarella patří k čerstvým sýrům, tzv.“filata“. Pochází z Itálie, i když dnes se vyrábí po celém světě. Sýr se vyrábí z kravského mléka nebo vzácně a tradičně z mléka vodních bizonů. Mozzarella je porcelánově bílá, kulatého tvaru, s lesklým jedlým povrchem. Má příjemně nakyslou, mléčnou až neutrální chuť. Nejznámější tvar prodávané mozzarelly je koule, ale vyrábějí se i jiné tvary, např. Bocconeiny (sousta), copánky, perly, ciliegine (malé třešně), nodiny (malé uzlíky). Pro gastronomické účely se vyrábějí bochníky nebo velké bloky. Na trh se dodává pod jménem Provola také mozzarella uzená, která se po vyuzení nechává uzrát. V jižní Itálii lidé rádi strouhají uzrálý starší sýr a používají ho místo parmazánu a sýru Pecorino Romano. Mozzarella di buffala má chráněný původ, vyrábí se v Kampánii a Latiu výhradně z buvolího mléka. Mozzarella se rychle kazí, proto se posílá na trh v lastikových sáčcích nebo kelímcích naplněných marinádou.

Použití: Na pizzu, sýrové mísy, saláty – insalata caprése, těstoviny.Nápoje : Bílé víno


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy