REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mléko kozí


Má blahodárný účinek na lidský organizmus. Jsou v něm obsaženy ochranné látky a kasein. je bohatým zdrojem vitaminů A, antianemické vitaminy skupiny B, D a minerálních látek vápníku, fosforu a draslíku, ale málo železa. Je o něco tučnější, než maso kravské, ale udržuje se o něm řada předsudků. Obsahuje 28 g tuku na litr a využitelná energie je 2300 kJ/litr.

Kozí mléko ve skutečnosti není vůbec cítit. V případě, že opravdu silně páchne, bylo nadojeno v nehygienických podmínkách nebo se dostalo do kontaktu s kozlem. Pachové žlázy, které mají kozli umístěné za rohy, produkují hormon, který kozy přitahuje. Současně však tento hormon kontaminuje všechno, čeho se kozel dotkne.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy