REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mirepoix


Francouzský výraz kterým se označuje jednak velikost kousků nakrájené zeleniny ale i základ pro omáčky případně různé pečeně, stejného jména. Přesný recept na tento základ vlastně neexistuje, prostě použijeme to co máme zrovna při ruce jako například: cibule,mrkev;petržel; kořenový, nebo řapíkatý celer; ořez ze šunky; slaninu; snítku tymiánu; bobkový list; případně nové koření a celý pepř přepuštěné;máslo, případně olej.

Zelenina nemusí být loupaná, ale musí být dobře očištěná a opraná. Po očištění zeleninu nakrájíme na hrubé kousky (mirepoix) které nemusí být pravidelných tvarů, ale měly by být o přibližně stejné velikosti.

Na horké přepuštěném másle, případně oleji, orestujeme zbytky šunky a slaniny, přidáme zeleninu a koření a restujeme na požadovanou barvu. Čím tmavší mirepoix, tím tmavší bude váš pokrm či omáčka.

Mirepoix určený k pozdějšímu použití můžeme rozdělit na menší dávky a zmrazit do dalšího použití.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy