REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maltodextriny


Jsou snadno stravitelné uhlohydráty vyráběné vesměs z obilných škrobů pomocí kyselé, nebo enzymatické hydrolýzy, při které dochází ke štěpení dlouhých řetězců molekul tvořících škroby, na kratší maltodextrinové řetězce. Maltodextriny jsou polymery glukózy (dextrózy). Jsou to v podstatě sacharidy, neobsahují žádná významná množství tuků, bílkovin či vlákniny. Diabetici by měli konzultovat požívání maltodextrinů s lékařem, neboť glykemický index maltodextrinů je blízký glykemickému indexu glukózy. To značí, že metabolismus maltodextrinů je obdobný jako u glukózy. Pokud jsou však maltodextriny používány jako nosiče umělých sladidel, je používání malých množství maltodextrinů přijatelné i pro diabetiky.

Maltodextriny jsou dobře rozpustné. Nejsou však zdaleka tak dobře rozpustné jako glukóza. Jsou dobrým zdrojem energie, obsahují asi 4 kcal (16,8 kJ ) na 1 gram. Mají nízkou sladivost, užívají se v řadě tekutých i práškových potravinářských výrobků.

Maltodextrinů se vyrábí celá řada druhů. Pro praktické použití se rozlišují například podle sypné váhy. Maltodextriny mají vesměs daleko menší sypnou váhu než běžný cukr, což znamená, že při stejné váze mají dvakrát, třikrát i vícekrát větší objem. Dále se maltodextriny rozlišují podle dextrózového ekvivalentu (DE). Čím vyšší je dextrózový ekvivalent, tím vyšší je stupeň depolymerace škrobu, tj. tím kratší je dextrózový (glukózový) řetězec v molekule maltodextrinu. DE pro glukózu je 100 a běžné druhy maltodextrinů mají DE menší než 20. Maltodextriny s hodnotou DE vyšší než 20 jsou někdy nazývány suché (kukuřičné nebo glukózové ) sirupy.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy