REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maliny


Patří k nejstarším druhům ovoce, kulturní plodiny existují zhruba 200 let. Pro vysoký obsah živin je řadíme k nejcennějšímu ovoci. Obsahují kolem 13 % jednoduchých cukrů, z minerálních látek hodně vápníku, hořčíku, fosforu, železa, draslíku, mnoho vitaminu C, karoten, vitaminy skupiny B, organické kyseliny, poměrně mnoho pektinu, tříslovin, flavonoidy a rostlinná barviva. Obsah kyseliny salicylové je prospěšný při horečnatých onemocněních. Maliny jsou žlučopudné a močopudné, doporučují se při revmatismu a některých ledvinových a jaterních chorobách. Vitamin A je přírodním léčebným prostředkem při očních potížích a poruchách vidění. Obsah rutinu ( vitaminu P) zpevňuje cévy v oku. Byly využívány už ve staré čínské medicíně proti šerosleposti. Obsahují i biotin, důležitý pro lesk a hustotu vlasů a pružnost pleti. V kuchyni mají všestranné použití.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy