REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Madeira – víno


Portugalské dezertní víno. Má příbuzné – portské víno a sherry.

Těžší likérové víno původem z ostrova stejného jména, kam prý révu odrůdy malvazia přivezl Jindřich Mořeplavec. Mošt kvasí v otevřených sudech, alkoholizuje se 3-mi % vinného destilátu. Vyčištěné víno se ukládá na několik měsíců do sklepů vytápěných na 45-50° C, aby vyzrálo. Část vody se přitom odpaří, takže víno zhoustne. Do hotového vína se přidají opět 3% alkoholu. Vinařství má na souostroví dlouhou tradici, která začala už v 15. století. Produkce od té doby prudce stoupala a od 19. století je víno z Madeiry vyhlášeným mokem v celé Evropě. Mezi nejznámější druhy patří polosladký Boal, velmi suchý Sercial a nejvyhlášenější a nejdražší madeirské víno – Malvoisia neboli Malmsy.

Madeira je vyráběna ve čtyřech druzích podle sladkosti, respektive suchosti:

• Nejsušší Sercial se vyrábí z bílé révy rostoucí asi v 900 m.n.m.
• Druhé polosuché víno zlatožluté barvy se pěstuje asi v 500 m.n.m. a jmenuje se Verdelho.
• Třetí druh vína chutná po ořechách, je polosladké, podobá se portskému, pěstuje se v 400 m.n.m. a jmenuje se Bual.
• Nejsladší a nejslavnější Malvasia se podobá medu, pěstuje se na skalnatém pobřeží a pije se jako digestiv.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy