Podomácku pálená kořalka na Valašsku.
Lavórovica
reklama
reklama
Cizrnovo-bramborová polévka - Hustá obědová polévka z brambor, cizrny, zeleniny, koleček choriza, másla, sladké smetany …. a zeleninového vývaru.
Hovězí kostky s omáčkou z pasírované kořenové zeleniny - Kostky masa, které se téměř rozpadají, servírované v pasírované kořeněné omáčce připravené z výpeku po mase a zelenině.
Babiččino kuře ala bažant - Naše babičky dovedly v kuchyni opravdu kouzlit, například do trouby dokázaly vložit kuře a vytáhnout z ní bažanta. :) Tedy ne tak úplně, ale takto upečené kuře opravdu chutí i vůní připomíná upečeného bažanta a přitom maso je navíc bez broků!
Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.
Pampeliška, proklatý plevel, ale také úžasně zdravá bylinka - Zatím, co zahrádkáři Smetánku lékařskou, jak se také pampeliška jmenuje nenávidí, a snaží se jí většinou neúspěšně ze zahrádek vyhubit, bylinkáři či milovníci dobré kuchyně ji zase milují pro její všestranné využití nejen v bylinkářství, ale také v kuchyni.
Smrkové či borové jehličí chutná i léčí - Zní to možná pro nás Čechy šíleně, ale například v severských zemích smrčiny běžně používají ke kulinářské přípravě. Pokrmy z jehličí mají svou osobitou vůni a chuť … a jsou také zdravé!
Zapomenuté bylinky, exotické, přesto u nás rostoucí keře, větvičky dřevin, ale i jiné nezvyklé ingredience, které i přes svou zvláštnost patří do našich kuchyní a mnohé dokáží dodat pokrmům nám dříve nepoznané chutě a vůně. Další články zde: Neobvyklé ingredience a bylinky v naší kuchyni, rady a tipy...
Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy