REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lasagne


Nejznámější italské těstoviny mají tvar obdélníků s rovnými nebo vroubkovanými okraji.

Používají se hlavně k zapékání v několika vrstvách s masem nebo například zeleninou.

Všeobecně se předpokládá, že lasagne „vynalezli“ Italové, ale historikové zjistili, že velmi podobnou recepturu měly „loseyns“, jež se podávaly též na dvoře anglického krále Richarda II. ve 14 století. Recept na ně byl zaznamenán v první kuchařce sepsané v Anglickém království. Předchůdcem lasagní by mohl být i pokrm „langkake“ oblíbený za časů Vikingů. Italové si však stojí za svým a lasagne označují jako jednoznačně jejich nápad. Slovo lasagne pochází z řečtiny a znamená nočník. Později mu Římané přisoudili význam kotlík. Ještě o pár staletí déle takto Italové nazývali mísu, ve které se připravuje těsto na lasagne.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy