REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klikev (Oxycoccus)


Patří také mezi méně známé druhy ovoce. Její plody obsahují podobně jako plody brusinky velké množství organických kyselin, minerálních látek, cukrů, vitaminů a pektinů.

Vhodné jsou k přímé konzumaci i zpracování. Výrobky z klikvy – sirupy, džemy, kompoty, čaje a další – mají vynikající lahodnou chuť a vysokou nutriční hodnotu.

Většina kulturních odrůd vznikla z druhu klikva velkoplodá (Oxycoccus macrocarpus) a klikva bahenní (Oxycoccus palustris). Jejím původním domovem jsou zamokřená rašeliniště a horské louky Severní Ameriky a Sibiře.

Klikva vytváří dlouhé tenké poléhavé výhonky dorůstající do výšky asi deset centimetrů, na nichž jsou drobné stálezelené lístky. Z větví vyrůstají během vegetace kratší vzpřímené výhonky, nesoucí květy. Plodem je bobule podobná borůvce, od níž se odlišuje červenou barvou.

K pěstování vyžaduje kyselé prostředí, které vytvoříme stejně jako u brusinek. Na rozdíl od nich však klikva dobře reaguje na hnojení. Používáme ale hnojiva bez zásadité složky. Na jaře v období plného růstu přihnojujeme rostliny dusíkatými hnojivy v amoniakální podobě, v době nástupu kvetení a růstu plodů využíváme více hnojiva fosforečná a draselná.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy