REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kaldoun


Kaldoun je staročeská polévka, která se připravovala o posvícení, o poutích a v jiné významné sváteční dny. Pravý kaldoun se připravuje z husích křídel, krků, žaludku, kousku biskupa a kousku prs. Husí játra se nepoužívala ta se považovala za pochoutku a rozemletá se zalívala husím sádlem. Na kuličky se používala játra vepřová. V každém kraji se vařil jinak někde se dávali do polévky jen játrové knedlíčky, jinde knedlíčky a nudle, jinde knedlíčky a makrónky. Makrónky byli čtverečky zhruba 5×5 cm ,které se vykrojily z nudlového těsta a namotaly na vařečku a vhodily do polévky a nechaly povařit,tvarem připomínaly mohutnější italské makaróny,počeštěno na makrónky. Někde se polévka hustila i smetanou.Kaldoun se připravoval i ze slepic, kachen i králíků. Je to pracná, vydatná a velmi chutná hustá polévka, ještě dnes se můžeme setkat z výrazem je to husté jak kaldoun.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy