REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíška


Kaše připravená rozmícháním hladké mouky ve stejném množství másle, popř. oleje. Používá se k zahušťování omáček, dušených pokrmů a polévek. Podle druhu polévky a pokrmů připravujeme jíšku: tukovou: rozehřátý tuk zasypeme moukou a usmažíme dozlatova, cibulovou: drobně nakrájenou cibulku zpěníme nebo usmažíme dozlatova na tuku, zasypeme moukou, kterou jen lehce osmahneme a paprikovou: do cibulové jíšky s osmahnutou moukou vmícháme mletou papriku a necháme ji jen zpěnit, delším smažením by paprika zhořkla.

Jíšku zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem, dobře rozšleháme, za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme koření a povaříme nejméně 20 minut, aby jíška byla hladká a mouka dobře provařená. Jíšku potom spojíme s uvařenou pokrájenou nebo prolisovanou základní surovinou (zeleninou, bramborami, luštěninami, houbami, masem, mozečkem apod.) i s jejím vývarem, osolíme, okořeníme a ještě chvíli povaříme. Některé druhy zeleniny (květák, mrkev, hrášek, pórek a podobně) můžeme do povařené jíšky vložit pokrájené syrové a uvařit doměkka.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy