REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jídla na podívanou (šauesen)


Aby jídlo bylo nejen chutné, ale aby i vypadalo, vždy záleželo na hodovních tabulích šlechty. Ale existovala ještě jiná „ na podívanou „, jímž se nehezky německy říkalo „ šauesenů, jež se odbývala ve středověku a především právě v Německu.

Při velkých hostinách se dopouštěli kuchaři a nepřímo i hodovníci na zvířatech určených k snědku různých ukrutností. Přinášeli je ke stolu ve slavnostním průvodu za doprovodu fanfár a pak je, především ptáky a především husy za živa pekli. Nad plamenem huse dávali stále pít a potírali jí hlavu vodou. Když už bylo vidět, že její utrpení nad plamenem skončí, rychle ji podávali na stůl. Zvíře naposledy vydechlo a už ho porcovali a s velkou chutí jedli. V zemích západní Evropy takto často vařili a za živa krocana. Jestli se to ale dělalo i u nás, o tom nemáme spolehlivých zpráv.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy