REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Japonský křen Wasabi


Wasabi je název pro japonský křen, který je o něco „ostřejší“ než náš český křen. Má výrazné aroma, při delším styku se vzduchem však svou sílu ztrácí. Pěstuje se nejen v Japonsku, ale i na severozápadě Severní Ameriky. K růstu potřebuje mírné teploty a dostatek vody. Wasabi se prodává ve formě stejnojmenné pasty, prášku, ale také čerstvý. Dokonce se konzumují i křenové listy, z nichž se připravuje pikantní wasabi salát.Na rozdíl od pálivých chilli papriček se nemusíme bát, že by nám wasabi způsobovalo obtíže při dalším trávení, jeho pikantnost totiž rychle vyprchá. Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin), hořčík a vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Ve 100 gramech má asi jen 80 kalorií.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy