REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jadel sýr


Jadel patří mezi přírodní pařené sýry vyráběné z kravského mléka. Vyrobí se nejdříve surovina, která musí správně prokysat. Pak se rozmělní na malé kousky a ty se v horké vodě napařují, hnětou a táhnou. Tím se dosahuje speciální konzistence těsta, vznikají vláknité útvary a vrstevnatá struktura sýra. Každý JADEL je malým unikátem, vypadá tak, jak jej spletou ruce našich sýrařek – pletařek.Během zrání se struktura sýra opět spojuje na kompaktní sýr se zrnitou konzistencí a jemná mléčná chuť nabývá sýrovějších chuťových tónů. Zásadním ovlivněním chuti je případné kořenění sýrů nebo jejich uzení. V naší mlékárně udíme klasicky v pomalé udírně ve studeném kouři z bukových štěpek. Během uzení se mění teploty dýmu, aby se dosáhlo správné barvy a chuti od „krátkého i dlouhého“ dýmu.Použití v kuchyni se odvíjí od ochucení a konzistence sýra. Čerstvé, přírodní pařené sýry se používají do salátů, na zapékání a na studené mísy. Uzené a kořeněné nejčastěji jako příloha k pečivu pro zasycení i pro pochutnání si s přáteli. Zdroj: www.mpolna.cz/vyrobek-jadel.aspx


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy