REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablko


Jablko provází evropského člověka již od neolitických dob, kdy byly nalezeny zbytky planých jablek.

Jablka již odpradávna hrají v našem životě nezaměnitelnou roli. Jejich význam dokládá i dobře známé rčení o jablku sváru – vzpomeňme na řeckou mytologii, kdy bylo zlaté jablko cenou pro nejkrásnější bohyni. Paris je přiřkl Afroditě a hořký spor byl na světě.

Dnes existuje na světě přes 20 000 různých odrůd jablek. Nejznámější letní odrůdy jsou: Daria, Discivery, James Grieve, Julia, Mio, Primula, Průsvitné letní, podzimní odrůdy jsou: Alkmene, Diadém, Florino, Lord Lambourne, Matčino, Mio, Oldenburgovo červené, Prima, Šampion, Weathy double Red a zimní odrůdy: Bohemia, Denár, Doris, Loster, Golden Delicious, Jonagold, Klára, Melodie, Rosana, Rubín, Selena, Sparta, Vanda a pozdně zimní: Iderad, Karmína, Melrose, Ontario, Zvonkové a Zuzana. Staré listiny hovoří o rozsáhlých ovocných sadech již v 11. století. Jablko je nejrozšířenějším a nejdůležitějším ovocem.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy