REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřebíček


Indonézské koření, usušené semeno květu stromu s bot. názvem Syzygium aromaticum, které se používá vcelku nebo mleté ke kořenění sladkých pokrmů a pečiva, při přípravě navinulých mas, do jemných rybích marinád, do likérů, kompotů, svařeného vína, do různých bylinných hořkých likérů a při dušení rýže.

Kdysi sloužil jako platidlo (v Číně asi 400 let př.n.l.), ale až v 9. století se stal hřebíček v Evropě módním kořením majetných rodin. Patří k nejstarším kořením vůbec. Má i dezinfekční účinky na lidský organismus a v některých způsobech může způsobovat i nadýmání. Když rozkoušeme 2- 3 hřebíčky osvěží nám dech. V Orientu jej přidávají i do cigaret ze stejných důvodů.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy