REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí loupaná plec


Hovězí loupaná plec je přední hovězí maso, které se díky svým vlastnostem může připravovat i jako maso ze zadní části zvířete. Na rozdíl od jiných částí předního masa je loupaná plec velmi šťavnatá a takřka se nedá vysušit. Hovězí loupaná plec obsahuje hodně kolagenu, jde o krátké maso, které má uprostřed masa šlachu. Není to však šlacha, která se nedá jíst, naopak, je to rosolovitá část, která při vaření zesklovatí a dává masu chuť. Díky své tukové vrstvě se výtečně hodí na silné a dlouho tažené vývary a omáčky.Hovězí loupaná plec je opravdu univerzálním kouskem masa, můžete ji klidně udit, stačí ji na týden nasolit a pak udit asi 4,5 hodiny při nízké teplotě. Z uzené pleci uděláte skvělý jak vývar, tak třeba omáčku, obojí dostane příjemný kouřový nádech. Hovězí loupaná plec se hodí i pro pomalou přípravu v remosce nebo tlakovém hrnci, nejlepší omáčky vzniknou pomalým tažením v červeném víně, hovězím vývaru nebo tmavém pivu s cibulí a kořenovou zeleninou. Zachutná vám i vařená hovězí loupaná plec, jen tak bez omáčky, třeba s hořčicí, křenem a šťouchanými brambory. Lze z ní připravit i velmi chutnou svíčkovou!


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy