REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houževnatec jedlý


(Šii take – Shii také – Lentinus ododes) se pěstuje na čerstvě pokáceném dřevě stromů, hlavně dubu, buku a břízy. Do vyvrtaných děr se naočkuje myceliová sadba a zalepí se voskem. Od jara do podzimu prorůstá při teplotě asi 20 stupňů a větší vlhkosti dřevo podhoubím. Rodí asi za 5 let.

Plody této houby jsou velice chutné a proto jsou často používané v japonské kuchyni. Šii-také snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje i látku eritadenin, který je izolován z kloboučků houby šii-také a lze jej vyrobit i synteticky. Tato látka snižuje cholesterol v krvi.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy