REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hořčiny


Mnoho rostlin má hořkou chuť, ale hořčinami jsou pouze ty rostliny, které se užívají právě jen pro jejich hořkou chuť. Hořčiny podporují vylučování slin, žaludečních a slinivkových šťáv a žluče. Tím se podpoří chuť k jídlu a zamezí hnilobným a kvasným pochodům ve střevech. Lepším trávením bílkovin se tělo posílí.

Právě pro tento posilující účinek se dříve používaly hořčiny při léčbě horečnatých onemocnění, jejíchž následkem je velká únava a vyčerpanost. Hořčiny obsahující byliny se mají užít asi půl hodiny před jídlem, aby se dosáhlo maximálního účinku. Nejvíce hořčin obsahuje např. hořec, čubet benedikt, pelyněk, zeměžluč, a jablečník.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy