REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlava telecí


Telecí hlava se na trh dodává bez kůže, částečně již očištěná, většinou bez mozku a bez jazyka. Před tepelnou úpravou hlavu v půli rozsekneme, dobře omyjeme, krátce spaříme vřelou vodou a potom ji uvaříme ve slané vodě nebo ve vývaru. Dbáme přitom na to, aby při vaření byla stálé potopena, neboť jen tak zůstane maso bílé.Telecí hlava očištěná váží přibližně 2 kg a odstraněním kostí vzniká odpad asi 75%.Maso z telecí hlavy obsahuje tak jako maso z telecích nožiček kromě bílkovin a tuku hodně rosolovitých látek, a proto se především uplatňuje při výrobě huspeniny. Dále se maso z vařené telecí hlavy zadělává, smaží apod. Mimoto se z telecí hlavy upravuje nepravá želví polévka.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy