REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Granulovaný (krystalový cukr)


Granulometrie – hlavní podíl 450 až 600 mikronů. Je nejrozšířenějším cukrem. Mimo sladkou chuť má dále tu vlastnost, že snižuje vodní aktivitu a tím vykazuje konzervační účinky. Zabraňuje růstu mikroorganismů v jamech a želé. Zvýrazňuje chutě potravin, zlepšuje texturu potravin a podobně.

Známé je využití cukrů při fermentačních procesech, procesech kvašení, při výrobě piva, vína a moštů. Cukry o vybrané granulometrii se používají při dosahování požadované struktury například u sušenek. Z granulovaného cukru se na sítech získává cukr o požadované velikosti krystalků. Příkladem je velmi jemný posypový (caster) cukr (viz též výše). Může být více typů podle granulometie pro různé účely.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy