REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gouda


Je to středně měkký sýr s krémovým žlutým středem, který má nepravidelné dírky. Také jeho kůrka je přirozeně žlutá a pokrývá se tradičně žlutým voskem, ale na vývoz se používá vosku červeného.Na trh přichází v několika formách které záleží na době uzrávání. Extra uzrálá Gouda, s osmisetletou historií pochází z farem, je nejvzácnější a také nejvíce žádaná. Uzrává po osmnáct měsíců a během této doby získává svoji přirozeně karamelovou barvu a unikátní, intenzivní a přesto sladkou chuť. Tato Gouda se může strouhat a nahradit Parmesan sýr.Další je Extra dvakrát uzrálá Gouda, která uzrává po třicet šest měsíců, za kteroužto dobu se sýr stává drobivým, tak jako Parmigiano Reggiano, nebo Grana Padano. Neuvěřitelně výborný sýr plný vzácných chutí a přesto vyrobený pouze ze tří základních přísad; mléka, soli a času.Posledním sýrem je Extra třikrát uzrálá Gouda, která se musí ochutnat, aby člověk uvěřil jejím kvalitám. Uzrává po 5 let, běhemž které doby získává absolutně komplexní a intenzivní chutě a vůně se všemi nuancemi. Sýr nazývaný některými veledílem.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy