REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Glykemický index


Toto měřítko ukazuje, jak rychle se cukr obsažený v potravině vstřebává krví ve srovnání s glukózou. Pro dietu se hodí potraviny, které patří ke skupině se středním a nízkým glykemickým indexem.

Potraviny se středním glykemickým indexem: jablka, hrušky, pomeranče, kiwi, mango, fíky, datle, hroznové víno, červená řepa, mrkev, kukuřice, proso, rýže, žitný chléb, brambory, těstoviny.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem: meruňky (i sušené), třešně, grapefruit, avokádo, listový salát, květák brokolice, hrášek, fazole, rajčata, cuketa.

Nízký glykemický index u těstovin, je určen denaturací škrobu při jejich sušení. Tím je jeho trávení amylázou zhoršeno. U luštěnin je nízký glykemický index proto, že škrobové granule jsou kryty silnostěnnými parenchymatozními buňkami, což zpomaluje jejich rozklad a vstřebávání.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy