REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Glutamát, glutaman, glutomat


Bílá krystalická sůl, vyráběná chemicky z rostlinných bílkovin. Je používán ke zlepšení chuti již více než 1 500 let. Používá se ve většině světových kuchyní, ale hlavně v čínské kuchyni.

Glutaman sodný znamená v doslovném překladu ,,původ chuti,,. Je to bílkovinový výtažek, který nemá sám o sobě chuť, má však tu vlastnost, že každou chuť zvýrazňuje. U nás se vyrábí pod názvem glutasol. Je to dochucovací prostředek, používaný do některých pokrmů. Nesmí se dlouho vařit.

Glutaman sodný neboli MSG (monosodium glutaman) je chuťový regulátor ve formě bílých krystalů, který se přidává do různých potravin s cílem dosáhnout výraznější chuti malého množství nákladných přírodních surovin. Pravidelný příjem chuťově povzbuzujících látek (E 620 – 635) může vyvolat nepříznivý dopad na zdravotní stav.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy