REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gaspacho i gazpacho (gaspačo)


Je španělská polévka původem z Andalusie, ve které je mnoho nastrouhané zeleniny a jejím základem je rajčatový protlak, česnek, olivový olej a někdy i vinný ocet. Připravuje se z předstihem, protože se podává studená. V různých oblastech Španělska se připravuje různě.

Recept: 300g rajčat, 1 cibule, 300g salátových okurek, 100g rajčatového protlaku, 3 papriky, 3 stroužky česneku, 1dl olivového oleje, sůl, mletý pepř černý, chilli, kostky suchého chleba, 1/2l masového vývaru nebo vody.

Okurky, cibuli, oloupaná rajčata a česnek pokrájíme na kousky, přidáme vodu a rozmixujeme. Přidáme rajčatový protlak a olivový olej a rozmixujeme.Podle chuti přidáváme sůl, pepř a chilli. Porce polévky zdobíme kostkami suchého chleba. Takto připravená polévka vydrží v chladničce 5 až 6 dní.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy