REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fondue


Typický švýcarský sýrový pokrm. Doslovně znamená sýrová tavenina (le fromage fond). Ve Švýcarsku se připravuje v hrnci, kterému se říká cäclon. Je to hlubší pánev s delší rukojetí, její vnitřek je buď z nerezavějící oceli nebo pocínovaný. Povrch je upraven různě: může být měděný, tepaný nebo s mosaznou rukojetí.

Na přípravu fondue potřebujeme 400 g tučného sýra, 2 dl nesladkého vína, sklenička kirsch, kávovou lžičku bramborového škrobu, nastrouhaný muškátový oříšek a trochu bílého mletého pepře.

Obměna sýrových fondů jsou tzv. masové. Ty se připravují tak, že se kousky masa, napíchnuté na tenkých jehlách, v kotlíku pro fondue orestují v horkém oleji, nebo v masovém vývaru. Vše probíhá u hodovacího stolu a každý strávník si předem připravené kousky masa, připravuje sám.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy