REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Foi gras


Společně s kaviárem a lanýži jsou foie gras (tučná játra) jednou ze „tří největších západních gurmánských pochoutek“. Ovšem nucené krmení hus a kachen tak, aby jejich játra ztučněla, provází mezinárodní kontroverze.Země, jako je Německo nebo Polsko, krmení metodou sond zaváděných do jícnu zakázaly, zatímco třeba Kalifornie zakazuje prodej samotných foie gras. Obdobná procedura přitom byla podle historiků provozována už ve starém Egyptě před téměř 5000 lety.Husy nebo kachny určené na vykrmení na foie gras začínají být nuceně krmeny, když jim je deset až 14 týdnů. Tehdy jim chovatelé dvakrát až třikrát denně strčí do jícnu 20 až 30 centimetrů dlouhou trubici, kterou jim přímo do žaludku lijí potravu.Zdroj: Lidovky.cz, 19. března 2012


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy