REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Feferonky


Jsou druhem papriky. Za svoji ostrost vděčí alkaloidu kapsicinu. Tato látky podporuje vylučování nadledvinkových hormonů, chrání před krevními sraženinami a tím ovlivňuje činnost srdce. Kromě toho působí antibakteriálně na žaludek, střeva a dýchací cesty. Povzbuzuje trávení. Nejvíce ze všech zelenin obsahuje vitaminu C, dále beta-karoten a vitamin E, který podporuje imunitní systém a je prevencí proti nádorům, vitaminy skupiny B, které příznivě působí na látkovou výměnu bílkovin a nervový systém. U některých osob ale mohou vyvolávat alergii.

Používají se v jídlech v jihoamerické, maďarské, španělské, čínské, indické a severoafrické kuchyni. Dodávají jídlům velmi ostrou a pikantní chuť. Pálivost zmírníme vyříznutím jadérek. Pracujeme ale v ochranných rukavicích. Důkladně je omyjemem, na prkénku podélně rozkrojíme, vyjmeme všechna semena i s dělícími vlákny a odkrojíme stopku. Feferonky nakrájíme na drobné kostičky. Nakonec důkladně omyjeme prkénko a nůž, kterým jsme feferonky krájeli. Feferonkami a stejně i chilli papričkami kořeníme velice uvážlive, protože jsou velice ostré.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy