REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fazolové lusky


Nedozrálé lusky fazolu obecného jsou oblíbenou letní zeleninou. Jsou barvy zelené nebo žluté. Fazolové lusky jsou oblíbeny pro svoji chuť a všestranné použití. Musí být však mladé, s málo vyvinutými semeny a pak jsou křehké, masité a nedřevnaté. Fazolové lusky musíme vždy vařit v dostatečném množství vody, aby neztratily barvu. Nejchutnější jsou vařené polité máslem a sypané strouhanou houskou, nebo sýrem nebo s trochou oleje. Vařené lusky poléváme teplými nebo studenými omáčkami, dusíme je s masem nebo bez něho a různě kořeníme koprem, pepřem, česnekem, citronem, zelenou petrželovou natí, můžeme ji konzumovat i syrové vyloupané.

Mohou se i sterilovat. Obsahují vápník, železo, draslík, hořčík, vitaminy skupiny B l, B 2, PP a provitamin A. Obsahují také glukokinin, který pomáhá snižovat obsah cukru v krvi, proto jsou fazolky vhodné i pro diabetiky. Nikdy je nejíme za syrova. V syrovém stavu obsahují toxický sphasin, jež může vyvolat střevní potíže. Čistíme je tak, že skrojíme obě špičky a je-li to u některých druhů nutné, odstraníme postranní vlákna. Fazolky, jež hodláme použít pro základ syrové stravy nebo na přípravu salátu, předvaříme 10 minut.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy