REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Extrakty


Jsou výtažky z bylin získané tzv. louhováním užitkové části byliny v lihu, vodě, rostlinném oleji nebo jiné látce ( extrahens) při teplotě 15 – 20°C.

Historie extraktů a jejich výroby sahá až do dob starořeckého lékaře Claudia Galena. Claudius Galenos se narodil v Pergamu v Malé Asii a žil v letech 131 – 200 n.l. a byl osobním lékařem římských císařů. Uvedl do lékařství odborně fundovanou přípravu léčiv v lékárnách. Byly to především extrakty, tinktury, pilulky, hojivé masti vyráběné z usušené léčivé rostliny (drog). Význam extraktů – macerací dochází k vyluhování účinných látek z bylin do daného média ( tekutiny). Pokožka, která je největším orgánem lidského těla je schopna tyto účinné látky absorbovat.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy