REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Estragon


Listy pelyňku estragonového (kozelce), bot. název Artemisia dracunculus. Je původem z jižní Evropy a dnes je rozšířený po celé Evropě, ve Střední Asii, na Sibiři a Dálném východě. V čerstvém stavu má zvláštní kořeněnou vůni a palčivě kyselou chuť. Je důležitou složkou francouzské kuchyně, ale oblibu si našel i u nás.

Používá se ho hlavně ke kořenění octa, omáček a hořčice, a to buď jako odvaru, nebo ve formě spařených, drobně nakrájených listů. Používá se do omáček, omelet, k dochucení bylinkových másel, do nádivek drůbeže, majonéz, marinád, při nakládání rajčat a okurek a při přípravě salátů, k pečeným a dušeným masům, do polévek, na zvěřinu i ryby, ale i dochucení hořčice a estragonového octa.

Je močopudný, působí proti žaludeční nevolnosti, obsažené látky povzbuzují vylučování žaludečních šťáv a podporují dobré trávení. Používá se také jako dietní koření tam, kde je omezena sůl. Estragon obsahuje éterický olej, třísloviny, silice, hořčiny a z minerálních látek draslík a jód.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy