REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Džemy (angl. jam)


Jsou rosolovité zavařeniny, připravené z částečně prolisovaného a částečně na kousky nakrájeného ovoce, svařeného s cukrem. Na džemy vybíráme ovoce bohaté na pektiny, jako jsou rybíz, angrešt a jablka. Připravujeme-li džem z ostatních druhů ovoce jako jsou maliny, meruňky, jahody a višně, přidáváme želírovací cukr nebo šťávu z rybízu a jablek.

Polovinu z odváženého ovoce rozvaříme a prolisujeme a druhou polovinu nakrájíme na kousky. Džem vaříme po menších dávkách, nejvýše po 1 kilogramu. Na toto množství potřebujeme podle druhu a zralosti ovoce asi 500 až 600 gramů cukru. Hotový džem poznáme tak, že ovocná měl odpadává z vařečky v kouscích.

Připravujeme-li ovocný džem s tekutým pektinovým přípravkem Petosa, dáváme na 1 kg ovocné měli 1 kg cukru a 10 až 15 dkg pektinového sirupu. Dále přidáváme na špičku nože kyselinu citrónovou.

Ovocnou měl a kousky ovoce smícháme a od okamžiku, kdy se začne vařit, počítáme 7 minut varu. Pak vlijeme pektinový přípravek a přidáme citrónovou kyselinu. Dobře zamícháme, prohřejeme a jakmile začne ovoce vařit, hned džem odstavíme a po částečném prochladnutí plníme do menších skleniček.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy