REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýňová semena


Patří k bílkovinným jídlům díky vysokému obsahu proteinů. Je v nich obsažen betakaroten, aneurin, laktoflavin, vitamin C. Jsou i bohatým zdrojem zinku, (v 1 kg více než 200 mg – denní spotřeba asi 10 až 20 mg, zinek zabraňuje podle zahraničních zdrojů vzniku rakoviny), železa (podporuje obranyschopnost těla), vápníku a některých vitaminů skupiny B. V oblastech Středozemního moře, kde jsou dýňová semínka oblíbena zvláště u dětí, je louskají jako ořechy. Semínka musí být zelené barvy, nikoli hnědá, což je známkou žluknutí.

Prodávají se ve slupce pražená solená nebo loupaná, ty mají zelenou barvu. Tykev turek Cucurbita pepo je jednoletá, plazivá bylina s velkými žlutými květy. Ty byly velkou ozdobou na dvoře Ludvíka XIV. Plodem je velká bobule až 60 kg těžká. V USA pořádají každý rok soutěž o největší dýni. Pochází z Indie, ale dnes je rozšířena po celém světě.

Dýňové semeno obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamín A, E, železo, fosfor, vápník a zinek. Doporučují se při onemocnění prostaty. Příznivě působí na obnovení vitality.Abychom dýni zbavili semen a vatovité hmoty s jadérky a vlákny, nejprve ji rozpůlíme a nakrájíme na jednotlivé dílky. Potom lžící vydlabeme měkký vnitřek.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy