REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Durian cibetkový (Durio zibethinus)


(Název pochází od malajsijského slova duri, tedy trn) je jedno z nejznámějších a podle místních obyvatel nejchutnější ovoce celé oblasti. Roste a pěstuje se v tropických oblastech a v tropické Asii. V roce 1908 v knize „ Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí“, kterou sepsal František Polívka, píše o durianu toto.“ První dojem z tohoto ovoce jest vždy odporný – pro ten nestoudný zápach. Máte-li durian v domě, celý dům je naplněn zápachem, jako když se u nás čistí záchody či vyváží hnůj. Neskonale příjemná chuť a čpavě smrdutý zápach jsou vtěleny v jednom bodu. Durian chutná nadevše pomyšlení, ale zapáchá jako hnijící výkaly.“ Tolik znalec tropického ovoce František Polívka.

Na přelomu století psal o durianu i cestovatel dr. Pavel Durdík toto: „ Durian zdá se člověku zpočátku pro čich až nesnesitelným, ale ochutnej ho a shledáš, že je souhrnem všech dokonalostí. Je v něm šampaňské i malina, i cukr a smetanový sýr, i mandle a libovonná vanilie.“


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy