REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dumas Alexandr (1802 – 1870)


Francouzský spisovatel, vl. jménem Alexandre Davy de la Pailleterie byl proslulý svým labužnictvím a kuchařskými znalostmi. Vybudoval i továrnu na omáčky. Napsal velké množství knih, ale také jednu kuchařskou knihu s názvem „Velký kuchařský slovník“. Svoji knihu Velký kuchařský slovník napsal v roce 1870 a obsahuje 1152 stran. Těší mne, že můj kulinářský věhlas je na nejlepší cestě předstihnout věhlas literární, prohlásil s nadšením tento autor historicko-dobrodužných románů.

Jsou zde rozmanitá jídla – brambory po pařížsku, čekankový krém, telecí roláda, červené zelí s jablky, buvolí nos, kohoutí žaludek, nadívaná sloní noha. Švýcarská fondue popisuje takto: vezmem tolik vajec, kolik čekáme hostí, velký kus sýra, vážícího asi třetinu váhy vajec a kousek másla, těžký asi jako šestina vajec. Roztlučeme na pánev dáme na kamna na silný oheň a mícháme, dokud není hustá a tahavá. Trochu osolíme, opepříme, přilijeme trochu stolního vína a zázračná omáčka je hotová.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy