REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dub letní, dub zimní


Dub letní (Quercus robur L.) a dub zimní (Quercus petraea) Mattusch – žaludy se ve starších dobách pekly nebo pražily a mlely na mouku. Pražené s kakaem a cukrem dávaly žaludové kakao. Z vyluhovaných a rozemletých žaludů se připravoval nápoj, který byl pro lidi slabých nervů a skrofulózní děti.

Žaludová káva (pražené mleté žaludy) bývaly hodnotnou živinou. Dubová kůra vyčistí tělo od všech škodlivých látek do šesti dnů. Drogu je třeba nasbírat čerstvou. Použijeme mladé větvičky maximálně o síle palce. Čaj z dubové kůry se pije vlažný a neslazený třikrát denně.

Kůra obsahuje až 20% převážně katechinových tříslovin, kyselinu galovou, elagovou, hořčiny a fytoncidně působící látky. Žaludy obsahují kromě tříslovin značné množství škrobu, dále cukr, bílkoviny a olej. Již Dioskoridés psal o jejich svíravém účinku a použití při žaludečních potížích, úplavici, chrlení krve a jako protijedu při otravách.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy