REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dřišťálky


Bobule dřišťálu obecného, rostoucího na stráních a v lesích celé Evropy. Obsahují 6 % kyselin, nejvíce jablečné a citrónové, vinné a 4 % cukrů. Bobulí a kůry se používalo v lidovém léčitelství jako projímadla, plody se přidávají do kompotů, džemů, likérů, vína, zavařenin a džemů.

Obsahují 3 x více vitaminu C než citróny. Mohou se i sušit. Připravuje se z nich čaj a na sirup z dřišťálek potřebujeme na 1 litr šťávy 1,5kg cukru, necháme přejít varem a ještě horké plníme do lahví. Proti horečce jsou výborné dřišťálky naložené v medu.

Dřišťálová šťáva se připravuje 2 – 3 hrstí obraných a omytých plodů a vaří se 20 minut v litru vody, až pustí šťávu. Procedíme přes husté síto, smícháme se 400 gramy cukru a ještě horké slijeme do lahví a dobře uzavřeme. Lžička dřišťálové šťávy chrání před virovými infekcemi.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy