REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dřínky


Plody vytrvalé rostliny svídy dřínu obecného (Cornus mas), neodmyslitelná součást směsi koření pro přípravu šašliků typických pro zakavkazskou kuchyni. Dřínky opěvoval již římský básník Ovidius. Patří spolu s rakytníkem a šípky k nejbohatším zdrojům vitaminu C. obsahují i řadu aromatických látek a tříslovin. Byly také nakládány se solí jako olivy.

Již ve starém Římě je hodovníci jedli jako delikatesu na závěr hostiny. Velkoplodé a žlutoplodé dřínky jsou využívány v Orientu na šerbety a likéry, k přípravě marmelád a kompotů.

Dřínkový mošt se připravuje tak, že se smísí rozdrcení dřínky s vodou v poměru 2:1 a směs se nechá půl dne ustát. Potom se od usazené drtě oddělí šťáva. K jednomu litru vzniklé šťávy se přidá 150 g cukru a litr vody. Vzniklý mošt se nalije do lahví a sterilizuje.

Plody se sklízejí v srpnu. Ovoce má cennou biologickou hodnotu. Ve 100 gramech dužniny obsahují 100 – 300 mg vitaminu C, jehož vysoký podíl zůstává i ve zpracovaných plodech, třeba i v kompotech a nebo džemech. Dále obsahuje provitamin A, dostatek minerálních látek, třísloviny, organické kyseliny, pektiny a další hodnotné látky. Dřínky můžeme i sušit. Ze sušených připravujeme chutný čaj, který uklidní zažívací trakt po nadměrné konzumaci různých pokrmů.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy