REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dong kem


V Thajsku slané nakládání potravin. Tento druh nakládání je lépe přenechat odborníkům, neboť během tohoto procesu dochází ke složité fermentaci potraviny. K získání nejlepších chuťových výsledků je nutná jistá zkušenost. Tento způsob fermentace může být veden v prostředí „mokrém“ a „suchém“.

Mokrým způsobem jsou fermentovány ryby („pla raa“) nebo citróny („manow dong“). V obou případech jsou ingredience vařeny s velkým množství soli (solanky), pak jsou ochlazeny a uzavřeny do plechovek. Výsledkem jsou pikantní ryby nebo citróny naložené v silně aromatické kapalině. Výsledné produkty se používají jako ingredience při vaření pokrmů.

Suchý způsob se používá nejvíce pro uchovávání zeleniny (např. ředkví daikon, ředkviček…….). Zde rozlišujeme dva postupy „chi po“ a „tang chi“. Podstatou obou postupů je, že zelenina je rozdrcena a smíchána s velkým množstvím soli, ve které se ponechá přes noc „vypotit“. Příští den je vymačkána k odstranění vody a pak sušena na prudkém slunci. Na noc je již přeschlá zelenina vrácena do slané kapaliny. Tento proces se opakuje třikrát, až je konečně dobře usušena na slunci a uložena do konzerv nebo do plastikových sáčků.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy