REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dobromysl (oregano)


Roste hlavně v listnatých lesích, ale dá se pěstovat i na zahrádce. V Itálii se jí říká origano, ve Španěsku a Mexiku zase orégano. V našich krajinách patřila dobromysl mezi tzv. svatojánské kvítí, které se trhalo na sv. Jana a mělo lidi i zvířata celý rok před nemocemi. Pomocí dobromysle se prý dala přičarovat i láska.

Do pokrmů se přidává sušená. Podporuje trávení, zvyšuje vylučování žluči. Obsah tříslovin působí proti průjmům. Pomáhá také při kašli a má protizánětlivé účinky. Přidává se do pizzy, rizota, jehněčí pečeně, k telecímu masu a výtečné je také kuře na dobromysli. Vytváří příjemnou chuť sekané nebo karbanátků. Vynikající léčivá rostlina. Je vhodná při přípravě různých masitých pokrmů, hodí se na skopové i telecí maso, do rizota a ragú i k dochucení slaných moučníků. Připravuje se z něho i čaj anebo na koupel nebo kloktání a k vyplachování úst. Pomáhá při kašli, má protzánětlivé účinky a zvyšuje vyměšování moči. Také působí proti průjmům a podporuje chuť k jídlu. Obklady z oregana se přiládají na špatně se hojící rány.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy