REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dip


Studené kašovité předkrmy – kousky předvařené zeleniny, namáčené v některé z lehkých, hustších omáček, jimž se v mezinárodní gastronomii říká „dipy“. Název pochází od anglického slova „to dip“, ponořovat. Podáváme je v malých miskách, případně s dezertními vidličkami, aby si každý mohl namáčet kousky syrové nebo grilované zeleniny, kousky grilovaného masa, chléb nebo slané sušenky.

Některé dipy:
Brusinkový dip – smetanový tavený sýr smícháme s brusinkami a jogurtem.
Okurkový dip: nahrubo nastrouháme okurku, osolíme, necháme 10 minut vypotiti a vymačkáme. Polovinu taveného sýra mícháme dohladka s kondenzovaným mlékem a vmícháme okurku. Přidáme sekaný kopr, cibuli a ochutíme bílým mletým pepřem.
Rajčatový dip: tavený bylinkový sýr smícháme s rajčatovým protlakem, prolisovaným česnekem, rajčatovou šťávou, dobromyslí a chilli omáčkou. Vmícháme jemně nasekané olivy, osolíme a opepříme.
Sýrový dip: nastrouháme salátovou okurku (100 g), 400 g taveného sýru s bylinkami, 2 lžíce kondenzovaného mléka, 1 svazek kopru, 1 lžíce nadrobno nasekané cibule, bílý pepř, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, 3 lžíce rajčatové šťávy, 1 lžička dobromysli, 2 lžičky chilli omáčky, 15 oliv, 200 g smetanového taveného sýra, 3 lžíce bílého jogurtu. Toto množství postačí pro 4 až 6 osob.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy