REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Digestoř (lat.)


Zařízení k odsávání par v kuchyni. Samozřejmou součástí vybavení kuchyně je digestoř. Dělí se na dvě části. V té první jsou digestoře vestavěné do horní skřínky a druhou skupinu tvoří odsávače umístěné ve volném prostoru. Provozní hlučnost je minimální a průběžná čistota vzduchu je zaručená. Většinou se neubráníme a zpočátku vybíráme podle vzhledu, ale přitom nesmíme zapomínat na to, aby měla digestoř také požadovaný výkon. Jaký bude nejvhodnější se řídí především velikostí místnosti.

Pokud máme kuchyň spojenou s obývacím prostorem, musíme počítat celkovou plochu. Ani to však není všechno. Většina pokrmů, které doma tepelně zpracováváme, obsahuje ve svých parách částice tuku. Proto jsou všechny digestoře vybaveny tukovými filtry, které zabraňují jejich dalšímu průchodu a zanesení motoru. Tukový filtr lze z digestoře snadno vyjmout a opět nasadit – to budeme potřebovat při pravidelné údržbě. Běžně stačí omytí vodou se saponátem, některé lze mýt i v myčce. Jejich trvanlivost prodejci uvádějí zhruba půl roku.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy